Szpinak w diecie małego sportowca. Przepisy dla dzieci

10-03-2015, 14:38

Szpinak posiada wiele cennych składników, które pomagają żyć w zdrowiu dużym i małym sportowcom. Tylko jak do bezkształtnej, zielonej masy, którą sami pamiętamy z przedszkola, przekonać dzieci? Mamy na to sposoby.

 

 

- Dzieci, które uprawiają sport są bardziej narażone na niedobory żelaza z racji, iż intensywne treningi ograniczają jego wchłanianie. Ponadto wzmożony wysiłek powoduje większe straty żelaza, co przy dużych zaniedbaniach prędzej czy później prowadzi do anemii - mówi Joanna Jankowska, dietetyk. A szpinak jest wręcz skarbnicą żelaza. Zawiera również potas, foliany, jod, mangan, witaminy C, E, K, betakaroten oraz witaminy z grupy B. Posiada także właściwości antyoksydacyjne, zatem spożywając go, wspieramy procesy obronne organizmu.

Szpinak jest niskokaloryczny, zalecany jest więc dzieciom i dorosłym borykającym się z nadwagą. Rodzice mogą śmiało także zajadać się szpinakiem, gdyż jego wartości zmniejszają ryzyko zachorowań na chorobę Parkinsona, Alzheimera, wspomagają leczenie trzustki i uporczywych zaparć.

 

Więcej na junior.sport.pl - przejdź>>


Inne proponowane newsy


Wróć do strony głównej

Projekt i wykonanie: cogitech group